“MAKING OF” SERVE WINE

Adevărata călătorie a transformării strugurilor în vin.

Terroir-ul românesc

Ne bucurăm cu adevărat de expresia pură a terroir-ului românesc. Cu o suprafață de 68ha în podgoria Dealu Mare și 42ha în podgoria Babadag (Cogealac) meșteșugim cu drag pentru ca tu să savurezi din plin fiecare pahar de vin SERVE. Toate plantațiile noastre au început cu anul 1999, în majoritate cu plante din propriile pepiniere. Astfel am ajuns la o vârstă medie de 15 ani, o vârstă numai bună pentru vinuri de excepție. Toate podgoriile noastre sunt îngrijite cu dragoste și dăruire. Punem suflet în fiecare lucru pe care îl facem și asta se vede. Însă și natura contribuie esențial la desăvârșirea vinului SERVE.

Zona viticolă Ceptura, podgoria Dealu Mare

Una dintre mândriile noastre este situată la nivelul paralelei de 45°, asemeni regiunii Bordeaux. Podgoria Dealu Mare, așadar, este considerată „Patria Vinurilor Roșii” datorită istoriei viticole și condițiilor pe care le oferă. Ploile suficiente și solul roditor își unesc forțele pentru a oferi cele mai bune recolte.

Zona Ceptura face parte din podgoria Dealu Mare și este poate cea mai răsfățată arie. Beneficiază din plin de expunerea sudică a versanților, aerul cald adus de curenții din Câmpia Română și de protecția Carpaților. Lipsa apei în afara zilelor ploioase favorizează umiditatea de care are nevoie vița de vie pentru a se dezvolta armonios. Solul brun roșcat este explorat în adâncime de rădăcini și contribuie la maturizarea plantelor. Toate aceste caracteristici subliniază caracterul special al acestei podgorii, de unde zâmbesc soarelui soiuri precum: Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Riesling de Rin, Chardonnay, Fetească Albă, Tămâioasă Românească, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon.

Podgoria Istria-Babadag

În apropierea Mării Negre, podgoria Istria-Babadag este cel de-al doilea loc ales de SERVE pentru cultivare. Solul de tip cernoziom este bogat în elemente nutritive, iar vântul mângâie în adierea sa boabele de struguri până la momentul coacerii.

Inclusiv temperaturile moderate contribuie la împlinirea soiurilor cultivate aici: Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Noir, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon.  

Podgoria Serve
Serve Struguri

Povestea începe de la recolta de struguri

Punem pasiune în fiecare lucru pe care îl facem. Avem grijă ca viile îngrijite de oamenii din echipele SERVE de la Ceptura și Cogealac să se dezvolte frumos și să ajungă la maturitate. Pentru ca tu să savurezi cel mai bun vin, culegem manual strugurii, menținând astfel calitatea cu care te-ai obișnuit. Suntem întotdeauna atenți la toți factorii de mediu, de aceea recoltarea nu se face într-o zi stabilită, ci depinde de condițiile meteo din acel an și de amprenta naturii asupra fructelor. Decizia este luată de către oameni cu experiență și al căror profesionalism a putut fi observat în fiecare pahar de vin SERVE. Ei sunt singurii care pot determina elemente precise precum nivelul de zahăr din boabe, nivelul de ph și aciditate, dar și aromele mustului.

Acum începe cu adevărat meșteșugul. Recolta este transportată imediat în cramă și răcită în containere frigorifice. Foarte importantă este însă cea de-a doua triere. Pentru a obține gustul divin, ne asigurăm că nu ajung în etapa de vinificație strugurii necopți sau frunzulițe. Eliminăm tot ceea ce ar putea afecta gustul sau culoarea vinului prin procesul denumit desciorchinare. Astfel ne asigurăm că tu vei savura întotdeauna o băutură curată și aromată.

Vinificația. La început a fost mustul

Procesul de vinificație începe de la separarea boabelor și eliminarea ciorchinilor. Acum se trece la obținerea mustului care mai apoi este fermentat. Încetul cu încetul zahărul se transformă în alcool în prezența drojdiilor, care transformă aproximativ 17g de zahăr într-un grad de alcool, în funcție de soiul strugurilor. Bineînțeles, acest proces poate fi diferit pentru o anume culoare a strugurilor sau pentru tipul de vin dorit.

De exemplu, în cazul strugurilor albi, boabele sunt presate imediat pentru a obține mustul apoi va fermenta separat de pielițe și semințe. Mai apoi, mustul este răcit și lăsat la limpezit pentru circa 24 de ore pentru a se produce așa-numita deburbare gravitațională. Acest elixir magic, are nevoie însă și de drojdii care se adaugă după limpezire și care vor stimula procesul de fermentație (până la 25 de zile), la temperaturi joase (în jur de 17°C) pentru ca tu să te bucuri de toate aromele.

În cazul strugurilor roșii, povestea este puțin diferită. Boabele sunt introduse în vasele de fermentare unde mustul va rămâne împreună cu pielița și semințele bobului de strugure pe toată durata fermentației. Acestea contribuie la aportul de tanini fini și culoare a vinului. Drojdiile sunt incorporate în must încă de la începutul procesului. Este foarte important ca mustul (partea lichidă) să fie în permanență în contact cu semințele și pielițele boabelor (partea solidă sau căciula). 

Există trei variante prin care se poate obține acest lucru: fie manual prin scufundarea căciulii, fie mecanic prin acționarea unor pistoane pneumatice controlate de un calculator, fie prin recircularea mustului sau a vinului în devenire cu ajutorul pompelor. Prin aceste procedee se realizează extracția de culoare (care se regăsește în pieliță) și de taninuri (din semințe și pielițe) care conferă complexitatea vinului și caracterul aparte. Spre deosebire de vinurile albe pentru care se recomandă temperaturile joase, în cazul celor roșii fermentația se desfășoară la cel puțin 25-28°C, ajungându-se chiar la 30-32°C. Aceasta este definitorie pentru extracția de culoare și taninuri.

vinification Serve
wineBarrel Serve

Maturare și desăvârșire

Ce este bun se lasă întotdeauna așteptat. Astfel vinul proaspăt este lăsat să se odihnească, iar în cazul vinurilor roșii, să își termine a doua fermentație, cea malo-lactică. Se face în acest punct separarea de drojdii și se fac pregătirile pentru maturare. Procesul este obligatoriu pentru vinurile roșii care petrec și doi-trei ani în vasele de stocaj înainte de a fi îmbuteliate. Asta este etapa în care noi spunem că din adolescenți rebeli ajungem să «creștem» tinerii de mâine.

Priceperea vine din experiență, iar experiența se câștigă prin multă muncă și dăruire. Alegerea vaselor pentru maturare, fie ele din inox, fie ele din stejar (baricuri), se face pe de o parte în funcție de caracteristicile vinului, iar pe de alta, prin inspirația enologului. Vinul tânăr este cel care dictează temperatura și durata maturării, în funcție de tipul pe care ni-l dorim la finalul procesului și soiul de struguri. Sunt anumite vinuri, în general cuvee-uri, care își continuă maturarea și în sticlă.

Vinul este acum aproape de împlinirea scopului final: bucuria ta și a celor dragi. Astfel încât, atunci când este pregătit pentru a face cunoștință, este îmbuteliat cu atenție și lăsat în continuare la învechire în cramă, dacă prezintă acest potențial, lucru care depinde de foarte mulți factori.

Secretul unui vin alb sau rose savuros este păstrarea în condiții specifice pentru a fi în continuare proaspăt, de aceea se recomandă în special în cazul rose-urilor consumarea în anul următor producției. De asemenea dezvoltarea armonioasă a vinurilor roșii se face la temperaturile și condițiile optime. Pentru o experiență autentic românească și inedită, asigurați-vă că veți păstra toate aromele urmând instrucțiunile de păstrare și servire a vinurilor.

 


Crama noastră, casa noastră

Ceea ce ai citit până aici, sperăm că a reprezentat primul pas într-o lume frumoasă care merită explorată în profunzime. Vino să ne cunoști mult mai bine printr-o vizită la Ceptura. Vei vedea cum am îmbinat tradiționalul cu modernul și cum se scrie povestea vinurilor noastre.

Savurează un pahar de vin alături de Aurel Rotarescu, enologul nostru care te va molipsi cu pasiunea lui. Vei avea posibilitatea să afli, „din spatele scenei”, secretul unui vin excepțional, cu un caracter aparte, marca SERVE.

Vino la noi pentru a
degusta vinul SERVE

Copyright © 2019-present S.E.R.V.E. S.A. All rights reserved.